031 841 400 | 031 841 500

Strahinje Popovića 3, Zlatibor

Zlatibor i njegove prirodne lepote

Zlatibor - planina nestvarne lepote ovenčana blago zatalasanim visoravnima, ukrašena visokim i strmim padinama - sa razlogom predstavlja svojevrsni dragulj zapadne Srbije. 

 

Na istočnom i severoistočnom delu Zlatibora, padine su posebno izražene, nastavljajući se prema jugu ka izvorištu Ljubiške reke, gde urastaju u planinski masiv Murtenice. Posmatrajući zlatiborske visoravni prema istoku, izdižu se njeni delovi kao rtovi ili režnjevi, a jedan od njih jeste i venac Murtenice čije je najviše uzvišenje Brijač na čitavih 1.480 metara visine. 

Na jugozapadnom delu zlatiborske visoravni prostire se greben Tornik, dugačak čitavih 10 km. Počinjući kod Borove glave na 1.147 metara, postepeno se izdiže ka severozapadu, dostižući najveću visinu o 1.431 metar na Ravnom Torniku, kao i na Velikom Torniku na visini od 1.496 metara. 

 

Zapadne granice Zlatibora prostiru se dolinom Jablanice. Izbijajući na Crni Rzav kilometar nizvodno od ušća Ribnice, preko Lisičine (1.067 m), Lupoglava (1.092 m) i Bara dolazi do Viogora (1.281 m), najvećeg uzvišenje Semegnjevske gore. TIme se, u geomorfološkom pogledu, zaokružuju granice ove nestvarne planine. 

 

Klima

 

Sa dugačkim, ne preterano oštrim zimama koje donose obilje padavina, i prijatno toplim letima sa svežim noćima, klima na Zlatiboru spada u alpsku i subalpsku. 

 

Najsuvlji mesec u godini je mart, dok su najobilnije padavine u maju i oktobru. Sneg pada od oktobra do maja, nekad sa kraćim, a ponekad sa dužim prekidima, zadržavajući se na tlu i do 100 dana u proseku.

 

Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu "ružu vetrova", i uz produkte četinarskih iglica, zajednički blagotvorno deluju na ljudski organizam.

 

Međutim, ono što je najznačajnije i što Zlatibor izdvaja od ostalih planinskih centara, jeste natprosečno veliki broj časova sa sunčevim sjajem, koji dosežu i do 2.000 sati godišnje. Najviše sunčanih sati brojimo u julu i avgustu mesecu - oko 260 sati, dok je najmanji broj sati u decembru u visini od samo 75.

Zbog svih ovih klimatskih karakteristika, Zlatibor predstavlja idealno mesto za razvoj zdravstvenog i sportsko-rekreativnog turizma, a boravak na ovoj planini izuzetno povoljno utiče na svakog njenog posetioca. 

 

Hidrografija

 

Još jedno bogatstvo Zlatibora ogleda se u njegovim vodama - rekama, potocima i jezerima koji čine pravu riznicu raznovrsnih vrsta ribe. 


Bilo da je nošena Drinom, Đetinjom ili Moravicom, voda iz zlatiborskih reka otiče u Crno More, zbog nagiba zlatiborskog platoa prema severu i severozapadu. 
Južnim delom Zlatibora teče reka Uvac čije duboko korito i veličanstveni kanjoni svedoče o njenoj divljoj i neobuzdanoj snazi.

Crni Rzav izvire na Carevom polju ispod severozapadnih obronaka Murtenice i teče centralnim delovima visoravni, da bi njegovim spajanjem sa Belim Rzavom nastala reka Rzav koja se u Višegradu uliva u Drinu. Veliki Rzav teče istočnom granicom Zlatibora i jedna je od najčistijih reka Srbije.
Crni Rzav je, takođe, domaćin Ribničkog jezera - drugog najvećeg veštačkog jezera, locirano 7 km jugozapadno od Obudojevičkog jezera. Kao što mu i samo ime kaže, ovo jezero je bogato različitim vrstama ribe poput pastrmke, šarana, soma, ali i mnogih drugih. Zbog toga, ovaj hidrološki objekat predstavlja svojevrsnu atrakciju za ljubitelje ribolova, kao i druge posetioce.

U samom centru turističkog naselja Zlatibor, na Kraljevim vodama nalazi se veštačko jezero dugačko 150, a široko 50 metara, a puni ga čisti planinski potok Obudovice. Leti, jezero služi kao kupalište, ali i kao dekor ovog turističkog naselja, kojim se možete provozati čamcem ili pedalinama. Okruženo visokim borovima, bogato je prijatnim hladom koji tokom letnjih meseci stvara određenu dozu svežine, dok se oko jezera nalaze lepe staze za šetnju sa klupicama za odmor. 

 

 

Ipak, ono najkarakterističnije za Zlatibor jesu upravo njegovi travnati pašnjaci ukrašeni borovom šumom. Ovaj nestvaran pejzaž koji odmara dušu i telo, jeste jedan od razloga zašto se posetioci iz godine u godinu vraćaju ovoj planini. 

 

 

 

Pretraga